Świeży sok sposobem na zdrowie

Świeży sok to lekkostrawny odpowiednik warzyw i owoców. Najwięcej wartości odżywczych posiadają soki świeżo wyciskane, które można otrzymać za pomocą sokowirówki lub wyciskarek. Obok popularnych wyciskarek jednoślimakowych dostępne są wyciskarki opierające się na dwóch wałkach ślimakowych, zapewniające optymalną ilość zdrowego soku.

Główną cechą wyciskarek dwuślimakowych są dwa wałki ślimakowe, ułożone względem siebie równolegle i jednocześnie zazębiające się wzajemnie. Budowa urządzenia w istotny sposób wpływa na funkcjonowanie wyciskarki, a dokładniej pozyskiwanie soku, który w tym przypadku powstaje w wyniku miażdżenia miąższu owoców lub warzyw. Dodatkowo sok jest odpowiednio filtrowany, dzięki czemu jest klarowny, a przy tym zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Suchy miąższ jest usuwany do specjalnego pojemnika zewnętrznego.

Konstrukcja wyciskarki

Godny podkreślenia jest fakt, że konstrukcje dwuślimakowe umożliwiają pozyskanie optymalnej ilości soku, czyli maksymalne wykorzystanie owoców i warzyw. Warto wspomnieć, że za pomocą wyciskarki dwuślimakowej można przygotowywać sok ze wszystkich rodzajów owoców i warzyw, także warzyw liściastych, cytrusów, owoców jagodowych, a nawet ziół.

Zalety świeżych soków

Można więc stwierdzić, że jest to doskonała propozycja dla każdego, kto zamierza stosować zdrową dietę lub terapię sokową, czego najlepszym potwierdzeniem jest popularna Terapia dr. Gersona, której skuteczność odnotowano w wielu dolegliwościach zdrowotnych, także w przypadku chorób nowotworowych. Ciekawostką może być fakt, że dostępne są wyciskarki wyposażone w dodatkowe rozwiązania, np. urządzenie do mielenia, wyrabiania domowego makaronu czy homogenizacji.

Wyciskarki dwuślimakowe – zalety

Wyciskarki dwuślimakowe umożliwiają pozyskanie wysokiej jakości soków w optymalnych ilościach. Soki zachowują wszystkie składniki odżywcze, przede wszystkim witaminy, minerały i enzymy, dzięki czemu można je stosować jako zamiennik świeżych owoców i warzyw. Sok nie jest napowietrzony ani przegrzany, co dodatkowo wpływa na jego wartość odżywczą. Produkt może być przechowywany nawet do 72 godzin w warunkach chłodniczych, m.in. w lodówce. Sok można przygotowywać ze wszystkich owoców i warzyw, a nawet z ziół.

Wyciskarki dwuślimakowe – wady

Zasadniczą wadą urządzeń dwuślimakowych są wolniejsze obroty, co w znaczny sposób wydłuża czas przygotowywania soku. Przedmiotowe wyciskarki są też trudne w czyszczeniu oraz montażu, ponadto odznaczają się większym rozmiarem i wagą niż wyciskarki jednoślimakowe lub sokowirówki.