Antyzbrylacze – do czego służą?

sól

Obecnie coraz więcej ludzi zwraca uwagę na etykiety. Znajomość składu kupowanych przez nas produktów sprawia, że dokonywane wybory są o wiele bardziej świadome, a co za tym idzie – korzystne dla zdrowia. Na etykietach często dostrzec można antyzbrylacze. Co to takiego i dlaczego tak chętnie wykorzystywane są do produkcji żywności?

​Czym są antyzbrylacze?

Antyzbrylacze znajdziesz na etykietach pod symbolem E536. Dodatek ten jest raczej bezpieczny dla naszego organizmu, a szkodliwy może być być tylko w interakcji z kwasami. Prowadzi to bowiem do wytworzenia się niebezpiecznego cyjanowodoru, który powoduje bóle brzucha, bóle głowy i obniża metabolizm.

Antyzbrylacze są stosowane jako dodatek do soli. Pochłaniają wilgoć, zapobiegając w ten sposób zlepianiu się kryształków. Można je znaleźć również w innych produktach spożywczych. Dodawane są np. do mąki. Poza tym, antyzbrylacze są wykorzystywane w nawozach. Dzięki nim rośliny są chronione przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Środki te wykorzystuje się również do produkcji kleju. To właśnie za ich sprawą produkt nie wysycha zbyt mocno i może być używany przez długi czas.

​Co jeszcze trzeba wiedzieć o antyzbrylaczach?

Antyzbrylacze stosowane są w przemyśle spożywczym ze względu na możliwość wydłużenia okresu przydatności do spożycia. Pomagają również zachować odpowiednią konsystencję. Wiele od nich zależy, dlatego też producenci wykorzystują tylko antyzbrylacze od sprawdzonych dostawców.

Wybierając dystrybutora dodatków do żywności, ważne jest, aby sprawdzić, skąd pochodzą surowce i jakiej są jakości. Przydadzą się do tego różnego rodzaju certyfikaty. Dzięki nim producent ma pewność, że zakupione surowce nie wpłyną negatywnie na jego produkty. W Polsce działa wielu dostawców, którzy dostarczają dodatki do żywności niemal w całej Europie, więc jest w czym wybierać. Większość dystrybutorów znajdziemy w internecie, więc korzystając z wyszukiwarki łatwo porównamy konkretne oferty. Na stronach internetowych, takich jak ta https://oqema.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/cukiernictwo-i-piekarnictwo, można zapoznać się z asortymentem dodatków do żywności, w tym antyzbrylaczy.

​Konserwanty – dodatki do żywności równie chętnie wykorzystywane przez producentów

Konserwanty są używane do produkcji żywności w celu przedłużenia okresu przydatności do spożycia. Zapobiegają rozwojowi wirusów i grzybów. Są one oznaczone na etykietach symbolami serii E200 – E299. Konserwanty muszą spełniać szereg wymagań, aby mogły zostać dopuszczone do użytku. Przede wszystkim muszą być niezawodne i skutecznie hamować rozwój mikroorganizmów. Do wyboru mamy chemiczne konserwanty, obejmujące barwniki, antybiotyki i przeciwutleniacze, jak również naturalne – czyli sól kuchenna lub ocet. Choć jesteśmy zachęcani do zrezygnowania z dań zawierających konserwanty, nie wszystkie z nich nam szkodzą. Priorytetem producentów żywności jest bezpieczeństwo, więc nie powinniśmy martwić się zatruciem. Ograniczona ilość konserwantów w produkcie sprawia, że jest on bardziej trwały, więc śmiało możemy spożywać go przez dłuższy czas.

About the Author: admin

You might like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *